Напоследък все повече хора, и особено дамите, сред които упражненията за

...
Напоследък все повече хора, и особено дамите, сред които упражненията за
Коментари Харесай

Кое е най-ефективното упражнение за дупе?

Напоследък от ден на ден хора, и изключително дамите, измежду които упражненията за дупе са по-популярни, обръщат взор към друго упражнение, което съгласно тях задейства по-добре глутеуса по отношение на клековете и го включват все по-често в своята фитнес стратегия. Това упражнение се назовава хип концерн.

Но дали в действителност хип тръстът превъзхожда клековете що се отнася до растежа и оформянето на седалищните мускули или клекът към момента е на върха? Какво споделят проучванията по въпроса?

Именно на тези въпроси ще отговорим в публикацията.

Хип концерн против клек – какво споделя науката по въпроса?

Всички сме чували израза „ бразилско дупе “.  Донякъде това е станало нарицателно за добре оформнения и стегнат глутеус. И може би не е изненада, че точно в Бразилия се организира проучването, за което ще приказваме тук.

В изследването влиза група дами с добър подготвителен опит, които разграничени на 2 контролни групи, в продължение на 3 месеца извършват или единствено клекове, или единствено хип концерн като част от своята подготовка. След края на 12-та седмица учените измерили и сравнили нарастването на силата на дамите при двете извършения, както и мускулния напредък в глутеуса и бедрените мускули благодарение на ултразвукова технология.

Какво разкрили учените:

Жените, изпълнявали хип концерн през контролния интервал, нараснали доста силовото си показване за това упражнение, както и размера на глутеуса. Хип концерн групата съумяла също да усили леко и размера на бедрата, както и силово показване при клековете, само че с незначителни разлики по отношение на началото.

При клек групата обаче се следило доста струпване на мощ и при клековете, и при хип концерн, както и доста нарастване на размера мускулна маса и при глутеуса, и при бедрата.

Разбира се, в хип концерн групата нарастването в силата за това упражнение било малко по-голямо по отношение на другата, само че като цяло разликата не била кой знае какъв брой забележителна.

Тези изводи не са учудващи, защото и по-ранни проучвания са доказвали, че многоставните базови упражнения могат да развият силовото показване както за самото многоставно упражнение, по този начин и за други, по-изолиращи извършения, натоварващи някоя от мускулните групи, влизащи в многоставното.

Но да се върнем към нашата тематика – кое упражнение съгласно теб се потвърждава като по-ефективно за силовия и мускулен напредък при глутеус? Няма изненади тук – клековете водят до 2 пъти по-голям мускулен напредък в глутеуса и до 6 пъти по-голям напредък при бедрата по отношение на хип тръста.

Защо доста хора избират упражнението хип концерн?

Нарастващата известност на това упражнение през последните години и концепцията, че то е по-добро упражнение за глутеус по отношение на клековете се дължат основно на ЕМГ (електромиографиски) проучвания, при които благодарение на електроди, прикрепени към мускулите по време на физическа интензивност, се наблюдава равнището на активация на разнообразни мускулни групи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР